De feeststemming op de Europese beurzen zorgde al voor een nieuw record in Duitsland: de DAX bereikte voor het eerst in de geschiedenis de 12.000 punten. Ook de AEX staat op het punt een magische grens te slechten. In ijltempo zelfs: van 425,5 begin dit jaar naar bijna 500 nu. De champagne bij handelaren staat al koud.

Vooral het steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgt voor een stijging die al zes weken duurt. Ook de aankondiging van de Chinese regering dat ze haar economie volop zal blijven stimuleren stuwt het sentiment. De laatste keer dat de 500 punten-grens werd gehaald was op 8 januari 2008. Na ruim zeven jaar lijkt het eindelijk weer zover. De economie klimt uit een dal, beleggers krijgen weer vertrouwen en de ECB regelt een fijne wind in de rug.

Tegenover dat optimisme staat een kamp dat zegt dat de lage rentestand verantwoordelijk is voor de koersstijgingen. Beleggers stappen over naar aandelen omdat geld stallen bij een bank niets oplevert. Een rentestijging zou die koerswinst dan ook weer zo teniet doen. Beide kampen kijken in elk geval uit naar komende woensdag. Dan komt de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) met zijn rentebesluit. De banengroei in de VS zit in de lift en er wordt rekening gehouden met een renteverhoging in juni. De verwachting is dat de 500-grens ook pas na de toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen gepasseerd zal worden. Hoe snel hangt af van haar boodschap en wat het wereldwijde schrikeffect ervan zal zijn.

De ingreep van de ECB en de verwachte renteverhoging in de VS hebben de euro danig verzwakt ten opzichte van de dollar. Voor de aan de AEX genoteerde ondernemingen is dat goed nieuws: die verdienen vaak een groot deel van hun geld buiten Europa. Dollaromzet is direct meer waard in euro’s wanneer de Amerikaanse munt in waarde stijgt. Deze koersverhouding zal voorlopig wel beleggers blijven trekken naar de Europese beurzen. Zeker als de Europese rente laag blijft.