Brainport Eindhoven trekt als een magneet technologietalent aan. Van Nederlandse opleidingen maar ook uit het buitenland. Van heinde en verre komen ze naar de lichtstad, gelokt door de uitdagingen die daar liggen te wachten. Maar die aantrekkingskracht werkt ook andersom. Recruiters azen op hun beurt op het in Eindhoven verzamelde potentieel.
Een van de bedrijven die jacht maakt op dat talent is chipmachinefabrikant KLA-Tencor uit Californië. Het bedrijf wil hoogopgeleide technici van onder meer ASML, NXP en Philips verleiden om huis en haard (en werk) achter te laten en naar Californië te komen. KLA-Tencor tekende deze week een contract met technisch recruitmentbureau QSXL dat de werving voor ze gaat doen.
“Nederland is een interessante markt voor buitenlandse bedrijven. Wat we in Nederland namelijk heel goed doen is investeren in opleidingen. Buitenlandse bedrijven zien dat ook.” Volgens Sydney Hiele, directeur van QSXL, heeft Nederland nog niet zo door wat een goudmijn aan personeel hier zit. Met name in Brainport Eindhoven. “Ik werk al jaren als recruiter, maar waar ik vroeger vooral bezig was om talent naar Nederland te halen, zie ik nu meer een beweging in omgekeerde richting. Mensen zoeken een technologische uitdaging. Het maakt niet zoveel uit waar op de wereld die is. Dat geldt voor Nederlandse afgestudeerden maar ook voor een technisch talent uit de Filippijnen of China.”
Wereldwijd kent één op de tien hoogopgeleide mensen Brainport Eindhoven als regio die zichzelf profileert op de arbeidsmarkt. Onder mensen met een bèta-achtergrond en werkzoekenden, is de naamsbekendheid nog hoger. Onderzoeksbureau Intelligence Group kwam vorige week met de resultaten van zijn enquête onder bijna 46.000 hoogopgeleide mensen uit 45 landen. De ondervraagden brengen de regio spontaan in verband met industrie, innovatie en technologie. De naamsbekendheid werkt: de werkzoekende technologietalenten komen ook daadwerkelijk.
Hiele: “De wetgeving in Nederland is zo dat het voor migranten aantrekkelijk is om hier te werken. In de regio Eindhoven werken mensen van over de hele wereld die alles achterlaten om hun dromen na te jagen. Aha, denken die buitenlandse bedrijven met personeelstekorten, dan willen ze vast ook wel doorverhuizen naar een ander land. Nederland trekt ook de aandacht omdat het gemakkelijk is om hier binnen te komen. In de VS is dat veel lastiger. Geloof me, er lopen in Eindhoven allemaal Chinese recruiters rond die Nederlandse technici naar China willen halen. Maar ook Amerikaanse bedrijven trekken dus aan ze. En die technici gaan ook. Vroeger vertrokken mensen ook wel maar het buitenland maar iedereen kwam toen in een strak geregelde expatindustrie. Dat is niet meer zo, iedereen is nu veel vrijer.”