WhatsApp is op bijna 9,7 miljoen smartphones geïnstalleerd en daarmee de meestgebruikte app van Nederland. Onder jongeren verliest de berichtendienst echter aan populariteit. Dat maakte vakblad Telecompaper bekend in zijn kwartaalrapport ‘Dutch Apps Market’.
WhatsApp werd in maart 2015 door 88 procent van de Nederlanders met een smartphone gebruikt. In april 2014 was dat 82 procent. Om ‘actief’ te zijn moet iemand de app minimaal een keer per maand openen. Onder 12- tot 19-jarigen is het gebruik ook 88 procent, maar dat getal is dalende. Vorig jaar lag het namelijk op 95 procent.
WhatsApp wordt gevolgd door Facebook Messenger (4,4 miljoen gebruikers) en Skype (2,9 miljoen). Sinds vorig jaar is Facebook eigenaar van WhatsApp. De netwerksite betaalde circa 22 miljard dollar (20,4 miljard euro) voor de chatdienst. De overname leidde bij veel gebruikers tot zorgen over hun privacy en de mogelijke komst van advertenties. Ook de komst van de ‘blauwe vinkjes’ veroorzaakte onrust, al is er nu wel een optie om deze leesbevestiging uit te schakelen.
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren vooral overstappen op Snapchat en op muziekapps. Volgens Telecompaper heeft 67 procent van de jongeren een muziekapp als Spotify, iTunes of Deezer geïnstalleerd. Een jaar geleden was dat 59 procent. Onder algemene gebruikers is het 40 procent.
Met Snapchat kunnen gebruikers foto’s versturen die na tien seconden weer gewist worden. Snapchat is op zestien procent (1,7 miljoen in absolute aantallen) van de mobiele telefoons geïnstalleerd, een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar eerder. Onder tieners is dat percentage veel hoger: 61 procent. In 2013 waren er geruchten dat zowel Facebook als Google de applicatie wilde kopen voor 3 tot 4 miljard dollar. Snapchat-baas Evan Spiegel wees de overnames af. Volgens Bloomberg ligt de waarde inmiddels op 15 miljard dollar en wil de Chinese e-commercegigant Alibaba 200 miljoen dollar investeren in de fotodienst.
Het rapport Dutch Apps Market legt de focus op apps voor communicatie, instant messaging en sociale netwerken. Onder de gemonitorde apps vallen bijvoorbeeld Facebook, Facebook Messenger, Facetime, Google+, Hangouts, Instagram, Pinterest, Snapchat, Skype, UPC Phone, Ziggo Bapp, Telegram, Twitter, Viber en WhatsApp.