Het is jammer dat het voorlopig bij 2 seizoenen blijft voor deze grauwe thriller (geproduceerd door David Fincher) over een FBI task force die seriemoordenaars interviewt om ze beter te leren begrijpen, in de hoop dat met die kennis lopende zaken kunnen worden opgelost. Alleen al om de terugblik op eind jaren 70 en begin 80 is Mindhunter namelijk erg de moeite waard. Wat de serie deelt met The Deuce, een andere geslaagde 70s serie, is een blik op een tijd waarin moord en geweld alom tegenwoordig was in de VS. In The Deuce is New York een no go area geworden en in Mindhunter blijkt dat ook in de kleinere steden en in de suburbs niemand veilig is voor een verkrachter of een moordenaar. Of een seriemoordenaar, een begrip dat hier voor het eerst valt omdat er simpelweg nog nooit iemand aan had gedacht dat meerdere moorden met een overeenkomstig MO weleens door dezelfde dader gepleegd zouden kunnen zijn.

Maar waar de wereld in The Deuce weliswaar gewelddadig en nihilistisch is, is het ook een kleurrijke en energieke. Daar is in Mindhunter niets van te merken. De swinging 70s zijn hier de moody 70s. De bezoeken die agenten Holden Ford en Bill Tench afleggen aan types als Edmund Kemper, Jerry Brudos, David Berkowitz en Charles Manson illustreren vooral het donkere karakter van de tijd. Die bezoeken worden met argwaan bekeken door hun collega’s die vooral bezig zijn met opsluiten en hoofdschuddend luisteren naar de argumenten van vooral de jonge Ford dat dergelijke gewelddadigheden wellicht voorkomen kunnen worden als je weet waarom iemand ze pleegt.

Het is jammer dat de balans in seizoen twee verschuift naar de zoektocht naar een seriemoordenaar in Atlanta die het voorzien heeft op jonge zwarte jongens. Hun lot en de beperkte aandacht ervoor past weliswaar prima in de geschetste sombere sfeer, maar deze verhaallijn is ook traag en wat herhalend. Hij was nodig omdat de zoektocht ertoe leidde dat de behavorial science unit vanaf dat moment een belangrijke plaats in zou nemen bij de FBI. Het is daarom des te tragischer dat het beloofde derde seizoen er voorlopig niet komt. Er zal vast een steekje met mij los zijn maar ik geniet erg van dit grauwe drama waarin enorm veel gerookt en gedronken wordt, de mannen allemaal terlenka broeken dragen, vrouwen binnen de FBI als aliens worden bekeken, iedereen op het vliegtuig springt alsof het een bus is, de FBI een toonbeeld van ambtenarij is en er om elke straathoek een seriemoordenaar schuil kan gaan.