Ik schreef ooit een stuk over de Dark Side van Big Tech. Dat is dit ook een beetje maar ook heel anders. De donkere kant zit vooral in de door zijn vriendin geobsedeerde tech-nerd die zijn technische vaardigheden inzet voor verkeerde doeleinden. The Invisible Man is losjes gebaseerd op HG Wells’ gelijknamige boek maar heeft meer overeenkomsten met Paul Verhoevens Hollow Man (waarin Sebastian Caine zijn uitvinding misbruikt) en de thriller Sleeping with the Enemy dan met psychologische thrillers waarin iemand door waanbeelden belaagd wordt. Het begrip gaslighting is hier zeker van toepassing (psychologische manipulatie om iemand zo in de war te brengen dat die gaat twijfelen aan zijn eigen gezonde verstand), maar regisseur Leigh Whannell durft niet echt door te pakken. Het wordt al vrij snel duidelijk dat Cecilia Kass echt belaagd wordt door haar ex-vriend (die ex is omdat hij zelfmoord gepleegd zou hebben) en dat het niet in haar hoofd zit. Ze weet alleen niet hoe hij het voor elkaar krijgt.

Elisabeth Moss (Mad Men, The Handmaid’s Tale, Shirley) is zoals altijd uitstekend. Ze weet de film in haar eentje op een hoger plan te tillen dan wat er normaliter mogelijk zou zijn geweest met dit verhaal. Dat ik wordt aangestaard door een enorm plotgat is niet haar schuld. Whannell lijkt, vooral door het lang aangehouden eindshot, te suggereren dat dit een belangrijke film is die iets universeels over de menselijke aard wil zeggen. Maar dat is toch teveel eer. Ook is hij minder vermakelijk dan Verhoevens visie op onzichtbaarheid. The Invisible Man is een prima thriller met een paar sterke shock effects maar ook niet meer dan dat.

Wat me na het zien van de film vooral bijblijft, en dat gold voor Hollow Man ook al, is dat hedendaagse filmmakers bij het idee van onzichtbaarheid niet verder komen dan er een thriller over een briljante psychopaat van te maken. In het boek van Wells kwam dit idee, dat iemand die zichzelf onzichtbaar kan maken langzaam gek wordt, weliswaar ook al voor maar ik denk toch dat er meer mogelijk is. Onzichtbaarheid is macht, mits je die onzichtbaarheid onder controle hebt. Maar wat doe je ermee? Je ex-vriendin stalken of toch maar proberen andere machthebbers te beinvloeden of anderszins de wereld veranderen?