The Outpost gaat over de oorlog in Afghanistan en Irak, een onderwerp dat de afgelopen twintig jaar op allerlei manieren is benaderd. Van de jacht op Bin Laden (Zero Dark Thirty) en andere onderzoeksfilms (Green Zone), psychologische oorlogsvoering en de stress die daarbij hoort (Eye In the Sky, The Hurt Locker), empathie met de bevolking (The Kite Runner), een documentaire als Restrepo en combinaties van allerlei elementen (alle seizoenen van Homeland, Rendition). The Outpost stamt uit 2019, gaat over het beleg van Kamdesh in 2009 maar voelt meer als een vervolg op Black Hawk Down. Echte doden maar toch voelt het als een computerspel.

Ik weet weinig van militaire strategie maar ook mij is direct duidelijk dat kamp Kamdesh onmogelijk te verdedigen is. Als de arena in het Colosseum ligt het daar, omringd door bergwanden van waaraf het vrij schieten is. De slag om Kamdesh was een van de meest bloedige gevechten van de Afghaanse oorlog. De soldaten in dat kamp moesten dagelijks reageren op beschietingen van de Afghanen, maar dat waren vooral pesterijen. Het was wachten op de komst van de Taliban. Als die arriveren breekt de hel los. Een hel die wordt gevangen met een handheld camera, afgewisseld met een aantal wide shots. Maar ondanks het aanhoudende geluidsgeweld van het geweervuur en ander geschut, voelt deze strijd meer als een lasergame. Als kijker ben je voortdurend de weg kwijt en komen de personages niet tot leven. Als ze dan sterven, voelt dat leeg. Ook in de scenes voorafgaand aan de strijd komt dat contact er niet. Ook de lokale bevolking, die de soldaten wel moeten tolereren maar met flinke tegenzin, wordt zeer schetsmatig neergezet. De situatie is voor iedereen ingewikkeld maar echt geinteresseerd daarin is de film niet.

Dat is ook moeilijk met die mix van machogedrag, hierarchie, incompetentie, xenofobie, nihilisme en politieke intriges die horen bij oorlog. Maar The Outpost voelt als een film die niet durft te kiezen tussen schaamteloze militaire propaganda en een retrospectieve blik op de strijd in Afghanistan. Het resultaat is een film die weliswaar spectaculair is maar ook karakterloos.